Livet är nu

Livet är nu, och det är meningen att vi ska leva det. Ibland behöver jag påminna mig om det, när allt liksom svajar. För livet är en resa med upp och ner, toppar och dalar, oavsett om man yogar och mediterar. Yoga handlar inte om rosa fluffiga moln, förnekande av smärta eller överdriven positivitet – utan mer om att våga möta både inre och yttre mörker och ljus inklusive alla skuggor däremellan. 

Yoga i Karlstad

Den här våren har verkligen bjudit på praktiserande av det ovan. För oss alla, tänker jag. Och det är okej att svaja. Även om jag ofta önskar att jag gick direkt till acceptansrutan, så behövs själva vägen. Det är där vi utvecklas. Jag påminner mig om att styrka är att känna sig svag ibland. Att litenhet kan vara storhet. Att sårbarhet kan ha något vackert över sig. Det är så mycket som behövt få ta plats under den här märkliga våren. Livets polariteter, det ena kan inte finnas utan det andra. Men hur möter vi mörker? Hur hanterar vi vår sårbarhet? Var gör vi av alla känslor? 

Det är där yogan och meditationen kommer in med sitt syfte att inte släta över problem, utan att hjälpa oss att möta dem med medvetenhet och mental styrka. Att våga vara med allt som känns, att kunna härbergera sina känslor och uppleva kraften i det. Med enkla effektiva verktyg kalibrera vårt energisystem och genom rörelse, andetag och meditation låta kropp och sinne få mjukna och oro att klinga av.

Yoga i Karlstad

Att driva ett litet yogaföretag i covid-19-tider är förstås inte det ultimata, men samtidigt så är jag så oerhört tacksam. För yoga och meditation är för tider som denna. Vikten av tekniker för att hålla oss grundade med fötterna mot jorden, klarhet i sinnet och värme i hjärtat i är stor. Och där kommer kundaliniyogans skatt av meditationer in som små välsignade pärlor, precis när de behövs.

Men all fysisk rörelse och stillhet är förstås bra. En löptur, en promenad, djupa andetag, närvaro i nuet, naturen. Finna vår egen väg till krafthämtarstället på insidan. 

Livet är nu

Våren 2020 har övergått i sommar. Vi behöver fortfarande navigera framåt med stor respekt för varandra. Med ödmjukhet för att vi befinner oss i olika omständigheter och att vi månar om varandras hälsa och sköra liv. Och mitt i allt, låt oss lita på vår väg. Våga le, våga njuta, våga drömma, våga hoppas. För livet är nu. 

Kärlek / Anna

Anna på Yogasoul Karlstad

Att möta förändringar

Att möta förändringar. Ett ämne jag ofta nämnt på yogaklasserna under det senaste året. Hur förändring egentligen är allt som finns. Att inget består, att allt bara omvandlas och transformeras. Att det är därför vi yogar och mediterar, för att kunna hålla oss stabila och hjärtcentrerade och möta förändringar ifrån en lugn plats i oss själva. 

Men jag hade inte anat vilken ny innebörd själva ordet förändring skulle få. Globalt som individuellt. Att det skulle stavas corona. 

Yogasoul Karlstad

Hela världen skriver om det. Och oväntat många är experter på både virushantering och världsekonomi. Jag är definitivt ingen expert på något av de ämnena – jag är yogalärare och egen företagare. Ägare till en nybliven liten yogastudio där jag vävt in själ och hjärta och sett fram emot att låta glädje och gemenskap blomstra. Även timanställd på Zest, världens skönaste och mysigaste mat & fikaställe med ekologiskt och medvetet hälsotänk. Två så fina och viktiga framtidsbranscher i mina ögon – men plötsligt helt utan någon form av säkerhet. Så många mindre verksamheter uppbyggda med hjärta som nu utmanas stort.

Yogasoul Karlstad

Förändringar får oss lätt att tappa fotfästet, samtidigt som de öppnar upp för utveckling och möjligheter. Ena dagen tvivlar jag på allt, känner mig rädd och sorgsen och tröstäter choklad. Nästa dag landar jag i djup meditation, dricker sellerijuice, andas hoppfullhet och tror på en vackrare värld. Det är okej att pendla. Att omfamna rädslan en stund, för att sedan andas ut den ur kroppen med långa djupa andetag. Låta den släppa sitt krampaktiga envisa grepp och istället ge plats för lugn och tillit. Med en medveten andning så är det så mycket lättare att tänka logiskt och lättare acceptera när saker blir annorlunda än vi tänkt oss. 

Hope changes everything

Vi hanterar förändringar på olika vis. Och vi behöver ha en stor ödmjukhet för att vi befinner oss i olika omständigheter. Att vi månar om varandras hälsa och sköra liv. Men vi kan välja vad vi vill vattna och göda – rädsla eller hopp. Själv behöver jag välja att inte fastna i rädslan för den dränerar mig helt på energi. Jag behöver skratta och le även när det känns svårt. Jag behöver hålla humöret uppe för mina barn och välja lugn framför panik. Praktisera tillit till att min yogastudio ska överleva och fortsätta vara ett space av trygghet och glädje. Jag behöver odla framtidstro och hopp.

Men vi kan behöva olika. Det finns inget facit. Så vad behöver du?

Min önskan är att vi tillsammans ska kunna navigera genom all förändring på bästa vis. Att vi kan använda oss av tekniker som yoga och meditation, för sällan har de behövts så mycket som nu. När vi inte kan vända oss utåt efter trygghet, då finns alltid vägen inåt. Ett krafthämtarställe när livet känns skört. Att komma i kontakt med det djupa lugnet som finns i hjärtat. Hålla oss i andetagen och vila i den tillit som det skapar. Och mitt i allt – våga le, våga njuta, våga hoppas. För livet är nu.

Andas och ta hand om dig. Tillsammans tar vi oss igenom portalen till en bättre värld. Kärlek / Anna

Yogasoul Karlstad

Meditation är för alla

I kundaliniyogan har meditation en central plats och ingår i varje yogaklass. Meditation är för alla. Precis som att vi tvättar oss, borstar tänderna och äter varje dag så behöver vi ta hand om de mer subtila delarna av oss. Städa på insidan. Ta hand om vår mentala hälsa. Det gör vi när vi mediterar.

Meditation

En av de vanligaste missuppfattningarna är dock att meditation är svårt och man inte kan. Vi har föreställningar om hur det borde vara. Som att tankarna ska bli helt tysta, annars är det ingen idé. Men vår hjärna producerar alltid en jämn ström av tankar och det handlar mer om att acceptera att tankarna finns där, utan att för den skull fastna eller vältra runt i dess olika trådar, scenarion och draman. Meditation är att vara närvarande i nuet oavsett vad som pågår inuti eller utanför. Att låta det leda till stillhet för en stund.

Den västerländska vetenskapliga forskningen går framåt och visar på samma resultat som den gamla österländska yogavisdomen. Ett regelbundet mediterande stärker både vår psykiska och fysiska hälsa. En del effekter kommer direkt, en del tar längre tid att visa sig – men kropp, sinne och själ speglar och påverkar alltid varandra. 

När vi mediterar så minskar stresshormonet kortisol samtidigt som må-bra-hormonet serotonin aktiveras, vilket gör oss mer lugna och harmoniska. Vi får en mer positiv inställning till livet och kan lättare hantera stress och ångest, vi får bättre fokus och ökad kreativitet. Fysiskt så visar forskningen på att vi t ex sover bättre, att viktiga minnesfunktioner i hjärnan stärks, vi får lägre blodtryck, starkare immunförsvar och bättre hjärthälsa. Effekterna av meditation är ändå betydligt fler än vad som går att mäta, då det är oändligt mycket som sker i det subtila. I spacet utan ord. Det vet du som praktiserar.

Hur länge ska man meditera?

Meditation påverkar oss på olika nivåer. Enligt den yogiska vetenskapen så kan vi med olika längder i meditationerna uppnå olika effekter:

 • 3 min: Påverkar det elektromagnetiska fältet, cirkulationen och blodet
 • 11 min: Påverkar hypofysen, nerv- och körtelsystemet
 • 31 min: Påverkar alla celler i kroppen, andningen, koncentrationen
 • 62 min: Påverkar den grå substansen i hjärnan och gör plats för mer positiva projektioner.
 • 2,5 timmar: Förändrar psyket i samarbete med det elektromagnetiska fältet och skapar stabilitet i energisystemet.

Även om vi får större hälsoeffekter av att meditera längre så är det bättre att göra 3 minuter om dagen än 31 minuter en gång i veckan. Om du missar en dag – slå inte på dig själv, bara börja igen. Var stolt, nöjd och tacksam över det du gör. Fira dina 3 minuter. Meditation är som en gåva till dig själv. Både en hjärnboost och en självkärleksboost. Varje dag bjuder på en ny möjlighet, det är aldrig försent. Och 3 minuter har vi alla över.

Meditation är för alla. Det är varken religion eller magi och det har inga biverkningar. Du behöver bara göra det.

Sat Nam / Anna

Att välja glädje

Att välja glädje. Det är något vi alla önskar i livet. Glädje. Och ändå så skapar vi omedvetet så mycket mönster som leder till motsatsen. Kanske är det just för att vi önskar, istället för att se att den redan finns. För glädje är inte en slutdestination full av perfektion. Glädje bara är.

Och glädje är något av det som jag älskar mest med yogan. Glädjen som genomsyrar. Att ta seriöst arbete på yogamattan med humor och glimten i ögat. Att öppna upp för skratt och acceptans av det som är. Oerhört befriande.

Biologiskt sett så är lycka och glädje biokemiska tillstånd, och endorfiner är ämnen som produceras naturligt i människokroppen. När vi yogar och mediterar så jobbar vi med hela hormonsystemet och aktiverar våra endorfiner – genom rörelse, andning, sammanförande av kropp och själ. Vi både höjer energin och närmar oss stillheten på insidan. Där i nuet är glädjen så enkel. När vi däremot släpper nuet och och låter sinnet fara iväg både mot framtid och dåtid så kommer ofta oro och tvivel. Det svårfångade nuet, som finns i varje andetag.

Att välja glädje

Glädjen utan krav. Glädjen inuti. Det finns en enorm kraft i den, som handlar om attityden till det vi möter i livet. Att inte tyngas av måsten, mörker och stress. Att gråta vår gråt lika mycket som vi skrattar våra skratt. Men att också njuta mer, våga mer, leka mer. Det är inte samma sak som att vara naiv och blunda för världens utmaningar. Det handlar mer om att lita på ljuset och stå upp för det vi tror på. Uppskatta andetag, hjärtslag och det stora i det lilla. Att bryta mönster som är destruktiva, välja glädje framför tvivel och förstå att vi är här för att stråla.

Sat Nam / Anna

Att välja glädje

Yogan, tarmen & tilliten

Alla har sin egen personliga upplevelse av vad yogan ger och gör. Det går inte att läsa sig till, det behöver praktiseras. Vi kan förstå mycket saker med vårt intellekt, men det är när vi får ner upplevelsen i kroppen som ett skifte kan ske på ett djupare plan. Kroppen är oerhört intelligent och människan är betydligt mer komplex än vad vare sig vetenskapliga studier och medicinska algoritmer kan beskriva, som en klok läkare sade till mig.

Vad yoga ger och gör

När jag föll för kundaliniyogan så var det för att jag lockades av att mötet med något djupare, något stabilare, något att tycka om i mig. Jag lockades av glädjen som jag kände efter ett yogapass. Känslan av att bli mentalt starkare, inte vara så rädd för alla tankar om livet, kunna hantera mina känslor. Tilliten.

Det var mer i efterhand som jag också blev medveten om det fysiska välmåendet. För allt hänger ju ihop. Jag började sova lugnare på nätterna. Behövde inte kura ihop mig i fosterställning. Kunde ligga på rygg och vara totalt ljuvligt avslappnad.

Och så var det ju det där med tarmen. Efter att sedan 16-årsåldern varit relativt dålig i “Crohns sjukdom” -en tarmsjukdom – så skedde ett skifte. Utan att jag först riktigt märkte det. Började äta vegetariskt. Andades bättre. Lärde mig att lugna ner mina tankar. En annan medvetenhet fick ta plats. Mindre smärtor. Mindre besvär. Ett välkommet fysiskt välmående. Visst är allt individuellt, men stress och oro är ingen höjdare för känsliga magar och där är yoga och meditation guld värt.

Och så var det ju det där med levern. PSC. Primär Skleroserande Cholangit. En leversjukdom som efter att först brutit ner mig rejält kom att bli den värdefulla väckarklocka jag behövde för att värdesätta de små guldkornen i livet och ta mer ansvar för min hälsa. För vi har alla ett val, oavsett omständigheter.

Idag mår jag väldigt bra. Yoga är inget botmedel. Men vad yogan däremot kan göra är att stödja kroppens egen självläkande förmåga att ta hand om oss på bästa vis. Och genom en yogisk livsstil så kan vi bland mycket annat lugna ner både känslor och oroliga tarmar samt känna mer skön tillit och kärlek till oss själva. ♥

Sat Nam / Anna

Innanför den gröna dörren

Innanför den gröna dörren. Vad väntar mig där? Vad väntar dig där?

Under den här hösten har jag övat mig i att våga. Släppa mönster av rädslor och oro, behålla lugnet genom förändringar och finna kraften i det. Lyfta blicken för att se det större perspektivet och inte ta mig själv på för stort allvar.  Att våga följa min önskan – utan prestige, utan något att uppfylla. Påminna mig om att våga är att vinna, oavsett. 

Innanför den gröna dörren

Och nu är den äntligen klar. Yogalokalen. En stor spännande förändringsprocess. Och jag är så oerhört tacksam för all stöttning, tacksam för alla som hjälpt mig att tro och tacksam för att jag själv vågar fortsätta tro. Nu ser jag fram emot att snart låta deltagare ta plats. Kanske du? Att mötas på yogamattan är oerhört fint. Där är vi alla lika. Där finns ingen jämförelse, inget dömande, ingen prestation. Värdet ligger i din egen upplevelse. Och vi praktiserar inte på yogamattan för att bli bättre på yoga utan för att bli bättre på att leva. 

Yogasoul Karlstad - innaför den gröna dörren

Lite passande ändå. Att yogastudion blev klar lagom till det nya decenniet. Älskar symboliken. Ny riktning, ny ton.

Och jag tänker att vi alla behöver välja en ton med mera skratt, njutning och mod. Välja glädje. Både agera och kontemplera. Lyssna, prata och vara tysta. Falla och resa oss upp igen. Med kraft stå upp för det vi tror på, fortsätta lyfta allas lika värde, vara raka i ryggen med öppna hjärtan. Tillsammans vara medskapare av en skönare värld, både inom oss och runtomkring oss.

Vad gör din själ glad? Gör mer av det! Och vill du yoga innanför den gröna dörren så är du hjärtans välkommen! Sat Nam / Anna

Yogasoul Karlstad - innanför den gröna dörren

Nya kurser börjar i januari – läs mer här

Att lyssna till sig själv

Att lyssna till sig själv. Ofta svårt. För vi lever i ett samhälle med väldigt mycket brus, tryck från alla håll och yttre påverkan. Och det är så lätt att tappa bort sig själv bland allt tyckande om hur vi ska vara, hur vi bör se ut och vad vi ska prestera. 

Att lyssna till sig själv

I kundaliniyogan övar vi oss i konsten att lyssna på oss själva. Som yogalärare är min uppgift att guida och inspirera dig att bli inkännande i dig själv. Få dig att upptäcka din egen styrka och höra din egen röst. Ingen annan har dina svar, ingen annan vet vad din kropp behöver, ingen annan äger din sanning. Du bär redan all visdom och kunskap inom dig. Och att yoga handlar om att komma i kontakt med det du egentligen redan vet.

Sat Nam

Stanna upp en stund. Slut dina ögon. Ta ett djupt andetag in genom näsan och vibrera ett tyst Sat. Andas lika långsamt ut och vibrera ett tyst Nam. Sat är sanning. Nam är identitet. ”Jag är sann” kan det översättas med. Det som vi är under alla yttre lager, bortanför de fysiska förutsättningarna, under alla mönster, oro och rädslor, under alla påhittade begränsande bilder av oss själva. Sat Nam – den strålande vibrerande innersta essensen av mig, av dig, av oss. Det är som en ständig påminnelse, en positiv affirmation, om att vara sann mot sig själv och andra. Att äga sina ja och äga sina nej. Att lyssna på sitt eget djupa inre vetande.

Det är inte enkelt. Det är så lätt att tvivla på sin egen styrka och förmåga, sin egen röst. Hur vet man egentligen vad man ska lyssna på? Det är det vi övar oss på – på yogamattan. För att stå stadigare med mer självkänsla, tillit och inre power i vardagen. Det behövs mer än någonsin i världen idag. ♥

Sat Nam / Anna

Sat Nam

Vill du starta ditt år med yoga?

Vill du starta ditt år med yoga och meditation för att sätta en skön och medveten ton för det kommande året? När du tar hand om dig på ett sätt som får dig att må bra så sprider det sig som ringar på vattnet till de du har runtomkring. För vi hänger alla ihop.

Yogakurser i januari

Många tror att yoga bara är stretching och lite böjningar här och där. Men det är endast en väldigt liten del av vad yoga egentligen innebär. Att praktisera kundaliniyoga är att ta hand om helheten. Friskare och rörligare kropp, mental styrka, hjärnhälsa, lugnare insida, bättre självkänsla, skönare sinne och påfylld kopp. Vi får alla vår egen upplevelse, men oavsett hur den ser ut så är kundaliniyogan en vetenskap för livet. Ett verktyg som hjälper oss att utvecklas som människor. Om detta är något som klingar an i dig så är du varmt välkommen att anmäla dig till någon av de tre kvällskurser som jag startar upp i januari:

Vill du starta året med yoga?
kundaliniyogakurser:
 • Måndagar kl.18.30 – 20.00 Start 20/1
 • Torsdagar kl.17.30 – 19.00 Start 23/1
 • Söndagar kl.18.00 – 19.30 Start 19/1

Yogakurserna är 8 veckor och öppna för både nybörjare och erfarna yogisar. Under de två första tillfällena så går jag alltid igenom grunderna och alla deltar efter sina egna unika förutsättningar. Varje yogaklass innehåller andningsövningar, fysisk rörelse, djupavslappning till gong samt meditation. Gratis yogite finns för den som önskar en värmande kopp före eller efter passen. Om du missar något tillfälle så får du ta igen vid annan dag i mån av plats inom kursperiodens ram. Du får gärna läsa mer om kurserna här.

Kundaliniyoga by Yogi Bhajan

Inredningen av den nya yogastudion går för övrigt fint framåt och jag räknar med att vara klar med lokalen lagom till årsskiftet. En sån fin ingång till det nya årtiondet! Och jag släpper mina gamla rädslor och välkomnar mod, glädje och tillit. Med intentionen att låta allt få ta den tid det behöver för att växa och frodas med stabila rötter.

Om du också vill använda dig av kundaliniyogans hälsosamma tekniker och starta ditt år med yoga som guldkant på tillvaron så är du varmt välkommen att anmäla dig till någon av kurserna. Jag ser fram emot att höra av Dig.

Sat Nam, Anna

Att samskapa ett yogaspace

Att samskapa ett yogaspace. Tillsammans med han med borrmaskinen. Vilken glädje. Han borde få ett helt eget hyllningsinlägg, men egentligen så hade jag tänkt berätta om lokalprocessen. Och jag är väldigt tacksam att han är en del av den. Vi är så olika, han och jag, och ändå samma i hjärtat. Han är definitivt en av mina största lärare när det kommer till att möta livet med ett neutralt sinne. Det kan ofta vara väldigt provocerande, men också precis det jag behöver.

Och lokalen. Den gör mig varm. Just nu är det mest ett stort tomt space med nytt golv, nytt tak och vita väggar. Ljust och vilsamt. Vi njuter av att vara kreativa, bygger en tehörna, planerar belysning osv. Att få samskapa ett yogaspace med honom är glädjefyllt mitt bland borrar, sågar och byggdamm. 

Visionen är en skön yogastudio där man känner sig välkommen precis som man är. En plats för välmående, yoga, meditation och annat som vibrerar i samma anda. Enkelhet och glädje är nyckelorden. Att vara egen yogaföretagare är egentligen inte enkelt alls, men jag är så redo att skifta läge och göra utflykter utanför bekvämlighetszonen. Det är där vi utvecklas.

Tanken är att lokalen kommer bli klar till jul och terminskurser startar upp i januari. Decembersol och adventsljus kommer fortsätta varvas med renovering. Allt får ta sin tid. Ett yogapraktiserande i sig, att vara i nuet och uppmärksamma alla dess nyanser. Tillsammans med han med borrmaskinen.

Sat Nam / Anna

Vad är din superkraft?

Min superkraft är att jag har finstämda känslospröt. Jag kan själv välja att använda det som en svaghet eller styrka. Jag väljer det sistnämnda förstås, och som yogalärare är det absolut en styrka. Vilken är din superkraft?

Din superkraft: You are amazing, remember that

Ordet ”känslig” har ofta en negativ klang i vår kultur. Lite som att det skulle vara en svaghet. Som att man borde tåla mer, inte reagera eller känna så mycket. Mer bara armbåga sig fram.

Men vad händer om vi börjar se på våra egenskaper som styrkor och gåvor? Även om vi människor är mer lika än vad vi ofta tror, så har vi alla våra olika unika gåvor. Inget som behöver jämföras eller bedömas. Men vi kan använda de som superpowers.

Du som är känslig vet att det är energikrävande. Att bearbetar alla sinnesintryck, fatta beslut, reflektera och vrida och vända och planera och inte fastna i skuld- och otillräcklighetsfällan. Vikten av att inte begränsas av känslan av att inte passa in utan istället sträcka ryggen rak och ödmjukt ta utrymme i livet.

Vad är din superkraft?

Men istället för att kämpa emot våra olika mänskliga egenskaper och härliga skavanker så kan vi använda dem som styrkor och stora möjligheter. Genom min känslighet så landar jag tryggt i rollen som yogalärare. Jag älskar att möta människor och kan förnimma, känna av, spegla, uppleva och dela medkänsla. Wow, stor tacksamhet för det!

I kundaliniyogan lär vi oss att vara med alla känslor. Odla acceptans för att lättare kunna släppa taget om dem vi är klara med. Tillåta alla känslor men samtidigt vara medveten om att de passerar. Röra sig igenom dem och finna energin som transformerar.

Så, vilken är din superkraft? Oavsett vad det är – var stolt över den och använd den på ett sätt som får dig att må bra.

Sat Nam / Anna

Det klassiska yogiteet

Det klassiska yogiteet som jag bjuder på efter yogaklasserna är av märket Yogi tea® som du både kan köpa färdigt eller koka själv. Och i väntan på den där lokalen med gröna dörren så delar jag med mig av ett receptet här idag. Det är samma aromatiska örtte som Yogi Bhajan själv serverade sina yogaelever när han kom till Nordamerika i slutet av 60-talet. Eleverna uppskattade hans omsorg och kallade det kärleksfullt för “Yogins te”. Så småningom blev en grupp av Yogi Bhajans elever inspirerade och började paketera kryddblandningen och företaget Yogi tea® bildades.

Det klassiska yogiteet innehåller en blandning av de traditionella ayurvediska kryddorna kanel, kardemumma, ingefära, kryddnejlika och svartpeppar. Förutom att det är värmande, avkopplande och gott så är det kryddor som renar blodet, levern, lungor, förbättrar matsmältningen och boostar immunförsvaret.

Recept:

 • 2 liter vatten
 • Kryddnejlikor 20 st
 • Kardemummakärnor 20 st
 • Svartpepparkorn 20 st
 • 4-5 kanelstänger
 • några skivor ingefära

Koka upp vattnet i en stor kastrull och tillsätt de övriga ingredienserna. Koka under lock i ca 20 minuter. I originalreceptet så tillsätter man även lite svart te efteråt för att binda samman de övriga ingredienserna, något som jag brukar hoppa över det. Den önskar kan även tillsätta lite mjölk och honung i sin kopp.

Det klassiska yogitet

Det fina när du köper en teförpackning med färdiga påsar är att du får med dig ett vidomscitat från Yogi Bhajan på varje tepåse. Det där extra glittret till morgonkoppen.

Gå gärna in och läs mer om Yogi Tea® på deras hemsida. Ett företag med inspirerande värderingar om miljö, hållbarhet och mycket mer. Där finner du också mer om dess historia, kopplingen till Yogi Bhajan och massa fina tips på yogaövningar.

Ha en fin novemberdag och njut av koppen! Sat Nam / Anna

Andetaget – grunden till liv

Andetaget – grunden i kundaliniyogan och grunden till liv. Innan jag mötte yogan så gick det mig förbi. Andetaget som är den röda tråden genom hela livet. Ankaret som alltid finns där att hålla sig i. Ändå ger vi det så lite uppmärksamhet och glömmer bort vilken power vi själva faktiskt besitter inom oss.

Att andas är att låta kropp och sinne mjukna och mötas. Att stilla tankarna, att balansera kroppen, att lugna ner känslorna. Låta ryggen sträckas rak och axlarna få sjunka ner, låta käkarna få slappna och stress och spänningar att släppa sitt grepp. När du andas lång djupa andetag så ger du kroppens alla system de vackraste förutsättningarna. Långa djupa andetag som når ut i varje cell i hela kroppen för att omfamna, läka och ge ny energi. 

Andetaget är grunden till liv
Hur andas man egentligen?

Sätt dig stadigt på en kudde eller stol. Känn kontakten till underlaget, tyngden neråt. Sträck upp genom ryggen, lyft hjärtat, släpp ner axlarna, låt ansiktet vara mjukt. Andas långsamt in genom näsan och fyll först de nedersta delarna av lungorna med luft så att magen expanderar. Fortsätt att fylla luften ut i revbenens alla sidor och upp i bröstet, ända upp mot nyckelbenen. När du andas ut gör du det i omvänd ordning, lika långsamt och medvetet. Tömmer lungorna helt på luft genom att mjukt dra naveln mot ryggraden och inväntar stilla kroppens signal på att den vill ta ett nytt andetag. Uppmärksamma även den lilla stunden då du varken andas in eller ut, stillheten i mellanrummet. Sedan fortsätter du. Medvetna andetag utan prestation. Du andas in det kroppen behöver och du andas ut det kroppen inte behöver. 

Andetaget är grunden till liv

I det långa djupa andetaget så aktiverar vi diafragman, vår största andningsmuskel som på inandning drar ihop sig och går neråt, vilket gör att magen går utåt. Det är vanligt att vi glömmer bort magen när vi andas, eller andas tvärtom och istället drar in magen då vi andas in. Att lära kroppen att hitta tillbaka sin naturliga andningsrytm är värdefullt och viktigt på riktigt. Ett utbyte av koldioxid och syre men också så oerhört mycket mer. Att ge sig själv en stund varje dag då andetaget får ta en medveten plats är välinvesterad tid i din hälsa. Säga hej till själen. Dagens viktigaste möte.

Långa djupa andetag

När du går på en kundaliniyogaklass hos mig så går jag igenom andetaget grundligt. Du får alltid börja med att ligga skönt på en mjuk ullmatta och bara landa i ditt eget andetag. Därefter väver vi under själva yogapasset samman andetaget med rörelse – ibland mjukt, ibland väldigt kraftfullt. Samspelar. Skapar utrymme för frihet inuti kroppen.

Allt andas. Andetaget är grunden till liv. Andetaget rör allt runtomkring dig och det rör allt inom dig. Och när du äger ditt andetag så kan ingen ta ifrån dig din frid, ditt mod, din power.

Sat Nam / Anna

Om att möta yogan

Vi möter yogan på olika vis. Jag mötte den förhållandevis sent i livet. Men jag tänker att saker sker när vi är redo. När vi är mottagliga.

Vi möter också yogan av olika anledningar. Det finns inga rätt eller fel. Det kan handla om kropp, sinne eller själ. Men det fina är att man får alla bitar med sig på köpet.

Solnedgång

För mig var det en vacker septemberhelg. När skogen fortfarande var grön och solen värmde. Jag hade bokat in mig och min man på ett yogaretreat hos Yogakloster i byn Gingri utanför Borås. Ingen av oss hade någon aning om vad det skulle innebära – jag hade knappt testat yoga och aldrig hört talas om kundaliniyogan tidigare. Men ändå var det så självklart för oss båda att åka dit. 

Kundaliniyoga. Där och då var allt nytt för mig. De djupa andetagen. Eldandningen. För att inte prata om att meditera och sjunga mantran. Men allt landade där det skulle. Och jag kände i hela kroppen att det här mådde jag bra av och min själ jublade av glädje för äntligen fick den lite uppmärksamhet och kärlek. Som den hade längat!

Self care is how you take your power back

Efter att ha haft prestation som favoritord och en fulltecknad almanacka som symbolik för lycka, så började jag efter den där helgen förändra saker i mitt liv. För man kan fylla på med hur mycket roliga saker som helst utifrån, men om man inte fyller på med något inifrån så är det ändå en pusselbit som saknas. När vi glömmer den inre stimulansen så blir det lätt ett stort tomrum på insidan. Vi behöver både inre och yttre stimulans som människor. Men att prestera behöver inte vara fel, bara du inte blandar ihop prestationen med ditt eget värde som människa.

Det är viktigt att stanna upp ibland. Reflektera. Komma ihåg att vi alla har ett val. Att ställa sig frågan; vad är värdefullt i mitt liv? Vad är jag färdig med och vad vill jag göra plats för? Välja att tro på möjligheter och skapa ett välmånde som sträcker sig över tid. Att plocka fram det som får själen att glittra och le.

Vad gör din själ glad? Gör mer av det. Börja idag.

Sat Nam/Anna

Nya dörrar i livet

Nya dörrar i livet. Som den här. Den gröna dörren. Lite skamfilad av åren men ändå vacker. När jag såg den första gången så var det något som lockade mig. Förmodligen det gröna. Hjärtchakrats färg och naturens färg. För det är väl på grund av sådan symboliker man fattar stora beslut?

Nya dörrar i livet - Yogasoul Karlstad

Våren 2019. Jag letade efter en lokal att bedriva min yogaverksamhet i. Efter att ha undervisat i kundaliniyoga sedan 2016 på Yogainstitutet i Karlstad så hade jag tagit beslutet att det var dags för mig att våga hoppa. Att ta ytterligare steg utanför min comfort zone och fortsätta utvecklas. Jag har tagit en del stora steg i livet, några modiga hopp, men ändå inte vågat lita på att mina vingar ska bära mig fullt ut. Men det var dags nu. Att släppa rädslor, egna begränsningar och allt sånt som jag själv hela tiden undervisar om under mina yogaklasser. Att lita på magkänslan, att följa intuitionen och våga.

Ibland måste man våga hoppa fastän man inte vet riktigt var man landar. Att lyfta blicken och öppna upp för nya möjligheter. Att tro på mirakel och följa hjärtats önskan. Kan låta väldigt pretentiöst förstås. Men ändå. Viktiga saker på riktigt.

Så när jag såg den gröna dörren så kände jag att där var yogalokalen. Just nu håller den på att renoveras grundligt av fastighetsägaren och när jag väl får ta över den så ska den inredas och fixas en hel del. Jag planerar att öppna upp i månadsskiftet december/januari. Du får gärna följa mig här under den fortsatta resan. Det är tillsammans som vi kan inspirerar varandra att våga mer och öppna nya dörrar i livet.

Sat Nam / Anna