Kundaliniyoga

Kundaliniyoga är en yogaform för alla. Den består av enkla kroppsställningar och rörelsemönster, olika andnings-och fokuseringstekniker, djup avslappning samt olika sorters meditationer. Det är ett holistiskt helhetssystem med enkla, kraftfulla och mycket effektiva tekniker som stärker hälsan, ger välmående och självkännedom. Vi tar hand om kroppen, reducerar stress, balansera nervsystemet och hormonsystemet. Vi skapar en balans mellan anspänning och avslappning och finner lugnet och närvaron på insidan.

Kundaliniyoga i vardagen

Kundaliniyoga sägs vara en av de äldsta yogaformerna, en tusentals års gammal tradition som sägs ha sina rötter i Tibet och norra Indien. Men fast det är en uråldrig yogaform så är den värdefull och viktig för människan i dag, när vi lever i en värld med alltmer ökad stress, oändlig information, snabba och intensiva förändringar. Att stärka sig mentalt och komma i kontakt med sin egen andlighet, omfamna sig själv, är en grund för psykisk hälsa. Att andas och ta hand om kroppen. Det är att ge sig själv de vackraste förutsättningarna för att hålla sig frisk, ung och stark.

KUNDALINIYOGA ÄR FÖR ALLA

Kundalini betyder livsenergi. Och Kundaliniyoga handlar inte om svåra positioner utan enkla men effektfulla rörelser för att frigöra energin i oss och skapa en större mental närvaro och medvetenhet. Med välgörande övningar tar vi hand om kroppen, släpper på stress och spänningar i bl a axlar och rygg samtidigt som vi blir mjukare på insidan. Genom att släppa på blockeringar och mönster som inte supportrar oss så hjälper vi kroppen att slappna av på djupet in i minsta cell och göra plats för ny vitalitet.

Kundaliniyogan är en yogaform för vardagsmänniskan

Kundaliniyoga är för vardagsmänniskan – för alla – oavsett om du är vig eller stel, gammal eller ung, andligt intresserad eller inte alls. Allt handlar om en vilja att stärka sitt välmående, för att kunna leva i vardagen precis som den är men med lite mer stabilitet, tillit och medkänsla – både till sig själv och andra. För det är så lätt att vi begränsar oss själva, låter oro och rädslor styra över våra val i livet. Men vi har alla en enorm potential och inre kraft och det är den yogan hjälper oss att komma i kontakt med. Så att vi vågar göra val utifrån vår innersta längtan, så att vi vågar skapa det liv vi önskar. Det handlar om att lyssna till sig själv.

Yogi Bhajan

Vi gör kundaliniyoga efter Yogi Bhajans läror. Yogi Bhajan är mannen som tog kundaliniyogan till västvärlden i slutet av 1960-talet då han emigrerade från Indien till USA. Det var mitt under hippierörelsen och han såg omgående det stora behovet av kundaliniyogan. Därför beslutade han sig för att lära ut de dittills hemliga teknikerna som tidigare endast hade lärts ut från mästare till elev inom familjen. Yogi Bhajans främsta syfte var inte att få egna anhängare, utan att utbilda lärare som kunde bli så mycket bättre än honom själv och sprida teknikerna vidare.

Yogi Bhajan tog kundaliniyogan till västvärlden.

Yogi Bhajan är författare till ett stort antal böcker och han reste världen över för att undervisa kundaliniyoga. Han är känd för sin vilja att föra samman olika religiösa traditioner och andliga discipliner för att skapa fred. Han engagerade sig starkt för att höja kvinnors självkänsla, startade vårdhem för missbrukare och förde in yoga i fängelsevården. Yogi Bhajan var en andlig lärare i modern tid och verkade för fred, glädje, humor och kärlek. Den 6 oktober 2004 lämnade han sin kropp. Men sedan slutet av 60-talet har kundaliniyogan spridit sig till alla världsdelar och finns representerat i de flesta länder.

3HO och SKY

År 1969 grundade Yogi Bhajan organisationen 3HO “Healthy Happy Holy Organization”. En organisation för att förena de människor som vill leva mer hälsosamt, lite gladare och mera helhetligt och på så vis även skapa en världsomfattande familj för att kunna fortsätta att sprida kundaliniyogan inom familjen. 3HO är en icke-trosbunden organisation och kundaliniyoga praktiseras över hela världen oavsett vilken religion eller kultur man tillhör. 3HO deltar idag regelbundet i konferenser för fred, miljöfrågor och mänskliga rättigheter.

I Sverige har vi ett Riksförbund för Kundaliniyogalärare som heter SKY. När du ser kvalitetssymbolen nedan så vet du att läraren är internationellt KRI-certiferad (Kundalini Research Institute) samt att det är kundaliniyogans teknologi enligt Yogi Bhajan som du får ta del av. SKYs vision är att det ska finnas ett gemensamt forum för att förena alla kundaliniyogalärare i Sverige och göra kundaliniyogan tillgänglig för alla intresserade. SKY är dessutom en systerorganisation till den internationella kundaliniyogaföreningen IKYTA. Som kundaliniyogalärare så är det för mig ett självklart val att vara medlem i SKY. Ifall du vill veta mer om förbundet så är du varmt välkommen att höra av dig till mig.

Kundaliniyoga

SKY- Sveriges Kundaliniyogalärares Riksförbund

3ho.org

Läs mer om Yogi Bhajan

Kundaliniyogan är en av de äldsta yogaformerna

“Yoga is not going to make you great. Yoga is going to make you you.”

– Yogi Bhajan