Andetaget – grunden till liv

Andetaget – grunden i kundaliniyogan och grunden till liv. Innan jag mötte yogan så gick det mig förbi. Andetaget som är den röda tråden genom hela livet. Ankaret som alltid finns där att hålla sig i. Ändå ger vi det så lite uppmärksamhet och glömmer bort vilken power vi själva faktiskt besitter inom oss.

Att andas är att låta kropp och sinne mjukna och mötas. Att stilla tankarna, att balansera kroppen, att lugna ner känslorna. Låta ryggen sträckas rak och axlarna få sjunka ner, låta käkarna få slappna och stress och spänningar att släppa sitt grepp. När du andas lång djupa andetag så ger du kroppens alla system de vackraste förutsättningarna. Långa djupa andetag som når ut i varje cell i hela kroppen för att omfamna, läka och ge ny energi. 

Andetaget är grunden till liv
Hur andas man egentligen?

Sätt dig stadigt på en kudde eller stol. Känn kontakten till underlaget, tyngden neråt. Sträck upp genom ryggen, lyft hjärtat, släpp ner axlarna, låt ansiktet vara mjukt. Andas långsamt in genom näsan och fyll först de nedersta delarna av lungorna med luft så att magen expanderar. Fortsätt att fylla luften ut i revbenens alla sidor och upp i bröstet, ända upp mot nyckelbenen. När du andas ut gör du det i omvänd ordning, lika långsamt och medvetet. Tömmer lungorna helt på luft genom att mjukt dra naveln mot ryggraden och inväntar stilla kroppens signal på att den vill ta ett nytt andetag. Uppmärksamma även den lilla stunden då du varken andas in eller ut, stillheten i mellanrummet. Sedan fortsätter du. Medvetna andetag utan prestation. Du andas in det kroppen behöver och du andas ut det kroppen inte behöver. 

I det långa djupa andetaget så aktiverar vi diafragman, vår största andningsmuskel som på inandning drar ihop sig och går neråt, vilket gör att magen går utåt. Det är vanligt att vi glömmer bort magen när vi andas, eller andas tvärtom och istället drar in magen då vi andas in. Att lära kroppen att hitta tillbaka sin naturliga andningsrytm är värdefullt och viktigt på riktigt. Ett utbyte av koldioxid och syre men också så oerhört mycket mer. Att ge sig själv en stund varje dag då andetaget får ta en medveten plats är välinvesterad tid i din hälsa. Säga hej till själen. Dagens viktigaste möte.

Långa djupa andetag

När du går på en kundaliniyogaklass hos mig så går jag igenom andetaget grundligt. Du får alltid börja med att ligga skönt på en mjuk ullmatta och bara landa i ditt eget andetag. Därefter väver vi under själva yogapasset samman andetaget med rörelse – ibland mjukt, ibland väldigt kraftfullt. Samspelar. Skapar utrymme för frihet inuti kroppen.

Allt andas. Andetaget är grunden till liv. Andetaget rör allt runtomkring dig och det rör allt inom dig. Och när du äger ditt andetag så kan ingen ta ifrån dig din frid, ditt mod, din power.

Sat Nam / Anna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *